Personlige forberedelser

Vi går inn i en veldig usikker tid og det er på tide å forberede seg. Det eneste vi kan vite med sikkerhet er at framtida blir veldig ulik det vi er vant til. Hvordan den blir kan vi overlate til spekulasjoner. Men en del mulige hendelser vil kunne ha ganske alvorlige konsekvenser for dem som ikke er forberedt. Den mest nærliggende er en bankkrise der folk ikke kommer til pengene sine eller får brukt betalingssystemene. Da får man heller ikke kjøpt mat. Altså bør kontanter og matlager være en del av forberedelsene. På lengre sikt kan vi tenke oss kronekollaps, massearbeidsledighet, matmangel, transportproblemer osv. Denne lista er ment å debatteres og bli utviklet over tid. Jeg deler den forsøksvis i to, med korstiktige og langsiktige tiltak.

Kortsiktige tiltak

 • Matlager, minimum for en måned
 • Kontanter for en måned. Kjøp også myntruller – vekslepenger kan bli et problem
 • Gull og sølv, så mye du har råd til
 • Estra drivstoff til bilen
 • En plan for hvor man kan dra hvis byen blir utrygg (hytta, familie på landet)

Langsiktige tiltak

 • Mat: en kjøkkenhage, et småbruk, fiske- eller jaktmuligheter
 • Transport: bo i nærheten av offentlig transport, flytt nærmere jobben, vurder en elbil, sykkel med tilhenger
 • Arbeid: om du er i en utsatt bransje – vurder ny jobb. Tenk på alternative inntektskilder i framtida; lær deg et håndverk, invester i skog eller noe som vil gi en kontantstrøm
 • Bolig: er boligen din sikret mot innbrudd? Hva skjer om strøm eller vann forsvinner i perioder – har du alternativer?

4 svar til Personlige forberedelser

 1. Tilbaketråkk: Personlige forberedelser | Oljenedturen

 2. John Christian sier:

  Kunne vært interessant å finne ut mer om hvilken mat som egner seg best å lagre over lengre tid. Har null erfaing med slikt, men f.eks. med mel har man vel en risiko om at man får melbiller hvis det lagres over lengre tid (kan visstnok kjøles ned eller varmes opp for å sikres). Frysevarer funker jo kun så lenge strømmen er oppe. Boksmat kan man vel ha en stund?

  Ellers tror jeg anskaffelse av socellepanel og vindmølle kan være lurt. I dag får man relativt rimelige løsninger som vil under optimale omstendigheter generere ganske mye strøm for å holde liv i diverse apparater man skulle trenge. Problemet lagring i et batteri som kanskje ikke holder så lenge, men kan også med fordel anskaffes når strømmen må brukes når den ikke kan genereres av sol og vind. Mange anbefaler også å isolere husene godt hvis det ikke er gjort da man sparer mye energi på oppvarming. Selv om skogene forsvinner fort rundt om kring i verden hvis alle skal varme opp med ved så anbefales det da å ha et ildsted i huset også hvis det skulle være lengre brudd i strøm (eller fjernvarme).

 3. Akkurat det med mel vet jeg litt om: jeg sendte epost til Møllerens og de hadde data fra da Norge faktisk hadde korn- og mellagre. Svaret var at det ikke var noe problem å oppbevare mel i fem år i tørre, kalde og mørke omgivelser – altså i matboden i kjelleren. Det kunne være at det smakte litt «gammelt» av melet (det er en ørliten menge fett i det som harskner), men det dugde som menneskeføde. Så mel bør absolutt være en sentral del av et matlager: billig, holdbart og i vanlig bruk (det blir sirkulert). Matoljer holder seg bra, ris og pasta. Med litt hermetikk på siden så har man et brukbart matlager. Eksperimentet med å ha sjokolade i nødlageret var dog ikke fullt så vellykket. Det er på papiret en genial matvare: nogenlunde holdbart, ekstremt kaloririkt og trenger ingen tilberedning. Men den ble så langtfra liggende helt til holdbarhetsdatoen, for å si det sånn.

 4. John Christian sier:

  Haha, ja jeg antar et par kasser med Coca Cola ville hatt samme holdbarhet her. 🙂

  Ellers betryggende å høre at mel kan lagres over lengre tid. Jeg vil vel kanskje tro at det kan være lurt å lukke hver pose for seg selv i plast, eller risikerer man kondens og annet da? Jeg tenker at hvis man skulle ha fått en liten melbillefamilie så risikerer man ikke at den stifter familie i alle melposene. Ellers mye gode tips på matoljer, ris og pasta. Honning og sukker har også tilnærmet uendelig holdbarhet, men erfaring fra hermetikk lagring er at ting smaker hermetikk etterhvert også (spesielt en britisk sirup vi kjøpte for en stund tilbake). Det som kan preserveres på glass er vel generelt bedre på sikt for å ikke endre karakter på smaken til produktet. Ellers finnes det mye bakst som ikke trenger gjær også så det er ikke krise om man ikke har det. Og pannekaker er jo tidenes eldste oppskrift så lenge man har ei høne i nærheten (relativt lett å holde hvis man har litt areal på tomten sin).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s