Men Peak oil var ikke død…


Teorien bak Peak Oil er ikke så vanskelig: produksjonen fra en oljebrønn går opp og ned omtrent som en Bell-kurve (Hubbert-kurve, kalles det). Analysen kan skaleres opp til hele oljefelt (for eksempel Statfjord)  og oljeprovinser (for eksempel Nordsjøen). Til slutt kan man gjøre det samme for hele kloden og da når man den forurolige innsikten at det kommer et punkt der oljeproduksjonen ikke kan øke lenger og vil følge en symmetrisk kurve nedover: selveste oljenedturen.
Hubbertkurve norsk sokkel

Eksempel på Peak Oil-kurve for norsk sokkel

Og Peak Oil har virkelig vært noe å frykte: olje er en ekstremt viktig ressurs og lite av vår sivilisasjon kan tenkes uten oljen. Med dalende oljeutvinning ville vi få knappheter overalt og en evig økende pris på denne viktigste av alle ressurser.

Denne uken falt oljeprisen under 30 dollar fatet. Lagrene er skvalpende fulle og det er ingen ende på miseren for eksportland som er avhengige av høyere oljepris. Det ser ut som at verden har mer en nok av det sorte gull og at vi kommer til å venne oss av oljeavhengigheten lenge før det er tomt.

Hva i all verden tenkte Peak Oilerne på?

Geologi, ser det ut til, er en dårlig modell å forklare økonomi med. Det vi er vitne til nå er et enormt deflatorisk trykk i hele verdensøkonomien. Med andre ord; pengemengden (penger og kreditt) synker fortere enn økonomien. Og økonomien er i nedgang over hele verden. Sentralbankene er dyktige og forsøker å  få igang inflasjon med å trykke penger. Disse nye pengene når imidlertid ikke ut i økonomien for å gjøre nytte for seg der.

Historisk høy gjeld sammen med stadig dårligere økonomiske utsikter gjør at det blir stadig mer umulig å betale tilbake all gjelden. Konkurser følger. Deflasjon ødelegger framtidsutsiktene i et gjeldsbasert pengesystem. Og en ting man ikke har råd til er dyr olje – ingen kjøper den.

Mens det har kommet mye ny olje på markedet de senere årene er ikke noe av den billig olje. Skiferoljerevolusjonen i USA ser nå mer og mer ut som en massiv feilinvestering.

Så: vi er i en situasjon der verden ikke har råd til dyr olje. Samtidig er oljeprisen for lav til å gjøre det lønnsomt med nye felt. Det kommer ikke ny, billig olje.

Peak Cheap Oil, altså.

Dette innlegget ble publisert i Peak Oil. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s