En grei gjennomkjøring


Når dette skrives har bankene på Kypros vært stengt i ei uke. Forhandlinger med EU og Russland foregår formodentlig døgnet rundt. De vil garantert finne en løsning på bankkrisen der og de neste dagene vil det bli klart hvilken løsning man går for. Kypriotene risikerer alt fra å miste bankinnskuddene sine til å bli russisk marinebase. Kypros er en liten økonomi  (men med en stor banksektor), så det er langt fra uoverkommelig å snekre sammen en løsning.

Det kan virke veldig langt fra Kypros til Norge. Men noen lærdommer kan være greie å ta med seg. Kunder i kypriotiske banker trodde pengene deres var trygge. De tenkte også kanskje at pengene var tilgjengelige når de selv måtte ønske. Eller de antok at mat kan man kjøpe når som helst.

Bankkunder i kø foran kypriotisk bank.

Bankkunder i kø foran kypriotisk bank.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi. Bokmerk permalenken.

3 svar til En grei gjennomkjøring

 1. John Christian sier:

  Det er vel en generell trend i samfunnet i dag at alt drives helt på kanten av hva som fungerer. Svært få funksjoner i samfunnet i dag har lagt opp til god buffer og en «plan B» for når ting ikke flyter som det skal. Hele pengegaloppen med gjeldsbasert økonomi er jo et pyramidespill uten like som før eller senere kollapser. Voksesmertene har vist seg tydlig i det siste pga redusert mangel på billig energi, og det ser ikke ut til å bli noe bedre i fremtiden. Med økte energipriser så øker også prisen på utvinning av alle mulige råvarer. Energi er og blir bærebjelken i det vi kaller vår komfortable sivilisasjon.

  Man gjør nok lurt i å legge opp til «plan B» med en gang hvis man vil ha noe form for sikkerhetsnett når det hele bryter sammen. Spørsmålet er hva? Folk i dag har jo «sparepengene» sine i ikke-realiserbare verdier som hus og eiendom. I en kollaps så er jo dette ikke verdt det samme som gjelden man har pålagt seg å betjene. Generelt gjør man nok lurt i å redusere all gjeld. Men igjen det spørs jo hva system myndigheter legger opp til i et kollaps scenario. Muligens slipper man «unna» hvis man lar banken faktisk gå konkurs når den ikke er bærekraftig. Slik vi har sett til nå så gjør jo myndigheter hva som helst for å holde bankene likvide – uten tvil bra for «økonomer» (og hele systemet som driver sivilisasjonen) – men ikke så bra for folk som blir kastet ut av hjemmene sine og må leve på bunnen.

  Vi lever i «interesting times»…

  • Jeg har selv tenkt mye på det du skriver om gjeld. Vil den simpelthen bli nullet i et kollaps-scenario? Da kunne man tenke seg at man tok opp så mye lån man bare kunne i dag, investerte det i realverdier og så lente seg tilbake å ventet på Armageddon. Men jeg har vel landet på at det er et i høyeste grad usikkert scenario. Dessuten: gjeldsreduksjon nå hjelper økonomien min i dag – og det er et faktum.

   Så: gjeldsreduksjon som førstepri, investering i realverdier som andre. Det er strategien.

   • John Christian sier:

    Det interessante er jo at selv om du evt skulle kjøpe gull eller sølv som en fysisk byttevare i en eventuell fremtid hvor valutaene ikke virker som de skal, så har man heller ingen garanti for at myndigheter konfiskerer alt gull og sølv for å «kontrollere valutaen». Det har vel skjedd før. Jeg tror den beste måten å være mer «resilient» mot endringer er nok å ha lite eller ingen gjeld og være i stand å leve komfortabelt uten ting med store vedlikeholdskostnader.

    Dette er vel et generelt behov i samfunnet også. Mye av dagens infrastruktur vil være helt umulig å holde vedlike uten rimelige fossile brennstoff. Veier vil forfalle og med den også muligheten til effektiv transport (med mindre sjøveien fungerer bra fremdeles).

    Jeg leser og kommenterer ofte på denne bloggen av Gail Tverberg som ofte har gode analyser over energi og økonomi situasjonen i USA og verden forøvrig. Naturligvis basert på tanken om at kloden faktisk er «endelig» med tanke på ressurser, og påpeker spesielt hvor sårbar vår komfortable sivilisasjon er for nettopp oljenedturen. Noe særlig bedre er heller ikke den store motstanden for alternative energikilder i USA.

    http://ourfiniteworld.com

    Klimaendringene kommer i så fall som en stor ekstra utfordring på toppen av dette, og det blir jo spennende å se hvordan verdenssamfunnet reagerer når nordpolen er isfri om 2-5 år om sommeren. Noen overskrifter blir det nok – men det spørs om verdenssamfunnet forstår implikasjonene av dette og den ekstra energimengden fra solen kloden vi absorbere med en isfri nordpol (med tilhørende smelting av permafrost og metanutslipp deretter). Spørsmålet er om vi i det hele tatt har tid til å bry oss særlig om oljenedturen og heller ta den som den letteste formen for reduksjon av utslipp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s