Fallraten i norsk råoljeutvinning øker


2012 drar seg mot slutten og vi kan snart oppsummere hvordan det gikk med den norske råoljeutvinningen. Novembertallene er tilgjengelige (masse data på www.npd.no) og det er begredelig lesning. Så langt i år ligger råoljeutvinningen under fjorårets nivå med 8,3%. Dette kan vi sammenligne med fjorårets fall på 6,7% for hele året under ett.

Oljeproduksjonen ligger også under Oljedirektoratets egne prognoser for 2012 med 4,5%. Jeg har tidligere spekulert litt rundt hvorfor man bommer slik på en temmelig tydelig trend (se her), vi får se om OD gjentar blemmen for 2013. Nå var det streik på sokkelen i sommer, men ellers kan ikke prognosemakerne i OD komme med en eneste god bortforklaring (det er veldig mye «planlagt produksjonsstans» i analysekommentarene).

«Prognosen» jeg selv lagde for 2012 har vist seg veldig mye mere treffsikker enn ODs: i de 11 månedene vi har tall for traff OD nærmest i tre av dem (to av disse var close call…), i de andre åtte månedene var min prognose best (og i desember vil jeg også treffe best). Og hvordan gjode jeg den? Jo: fjoråret minus 6,7%. Sim-sala-bim.

Her er grafen:

Tall fra www.npd.no: fallraten i norsk råoljeutvinning øker

Tall fra http://www.npd.no: fallraten i norsk råoljeutvinning øker

Dette innlegget ble publisert i Peak Oil og merket med , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Fallraten i norsk råoljeutvinning øker

 1. John Christian sier:

  Det interessante er at media trykker «GIGANTFUNN» overskrifter hver gang de finner noe, uten å vise den faktiske matematikken og realiteten i norsk oljeutvinning. Rune Likvern har laget noen gode analyser av oljefremtiden vår og jeg aner ikke hva Norge skal leve av etter 2040. Det må lokaliseres et nytt Johan Sverdrup annenhvert år skal vi holde koken.

  http://fractionalflow.wordpress.com/2012/09/16/fallrater-utvinningsgrad-og-raoljeutvinningen-pa-norsk-sokkel/

  Allerede så tidlig som 2020 bør Norge vurdere sterkt å stoppe all eksport av olje for å sikre vår eget oljeforbruk og ikke ende opp som England og utallige andre land som har gått fra å være eksportører til å bli importører av olje.

  Man bør i hvertfall tenke litt på dette bildet og verdensbildet forøvrig på oljeproduksjon hvis man vurderer å gå i anskaffelse av en bil som går på fossile brennstoff. Sjansen er stor for at i løpet av bilens levetid vil den være så dyr å bruke at bruktverdien av den vil være praktisk talt null. Så jeg anbefaler de fleste å kjøpe seg en elbil hvis rekkevidden er bra nok for å være mer beskyttet mot svingningene i oljepriser (for ikke å snakke om de miljømessige fordelene, men det er først og fremst lommeboken det må gjøre vondt i før folk reagerer).

  • John Christian sier:

   Forøvrig er det vel klare signaler at hele verden har nådd en kritisk fase i oljeutvinning og vi kan nok forvente en del mer konflikter i årene fremover nå ettersom etterspørselen er høyere enn tilbudet. Flere kommentatorer mener oljen er en av årsakene til «den arabiske vår» pga økt oljepris også fører med seg økte matvarepriser. Hvis folk ikke får mat på bordet så øker også misnøyen med statslederene. Kombinert med økt tørke og flom pga global oppvarming så kan vi også forvente økte matvarepriser i fremtiden.

   http://forums.appleinsider.com/t/150440/peak-oil-the-real-reason-for-the-arab-spring-in-egypt-syria-etc

  • Se der ja – jeg hadde ikke fått med meg Rune Likverns blogg – takk for det tipset!

   Og jeg er helt og fullstendig enig: den gjenværende oljen vår bør ikke byttes mot små grønne papirlapper med innbilt verdi.

 2. Halvor sier:

  så da er neste års prognose: ned ca. 9%? Fuck, dette kan jeg jo gjøre selv også?
  🙂

  • Ja det er ikke så vrient ser du. Mitt tips er -10% i 2013. OD kommer til å spå -5% elller deromkring tenker jeg – for lave prognoser første halvår og altfor høye prognoser andre halvår.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s