Solotrikset


Jeg kan huske da jeg var barn og kakarmellene kostet ti øre stykket og en tier (som selfølgelig var en høytidelig, blå seddel) var en formue. Jeg kan også huske den gangen jeg fikk en flaske brus av min mor – Solo, naturligvis – en uvanlig luksus. Jeg drakk den opp allerede i butikken og jeg ble spurt om hva jeg ville ha for panten. «En ny flaske brus» svarte jeg selvfølgelig – til alles forlystelse og min frustrasjon. De voksne lo fordi jeg trodde jeg hadde fnnet en måte å få gratis brus på – en slags evighetsmaskin.

Soloflaske av godt, gammelt merke.

Vanlige mennesker kan kanskje ikke få så mye her i livet gratis. Men er man en sentralbank er det ingen som kan stoppe deg fra å trykke penger. Og i våre dager trenger man ikke engang slite med den faktiske trykkingen. Da Weimarrepublikken på tidlig 20-tall trykket penger for harde livet, var det nettopp det de gjorde. Det var et vedvarende problem å trykke dem «fort nok» og få tak i nok papir for ikke å snakke om å få dem i sirkulasjon før de mistet for mye av verdien (flytransport ble brukt).

Hyperinflasjon i Weimarrepublikken. Pengetrykking var i det minste litt strevsomt i de dager.

Den 13 septembe lanserte USAs sentralbank  – Federal Reserve – et nytt pengetrykkingsprogram. De har hatt flere, dette er gitt navnet QE3 for «Quantitative Easing» (nummer 3 i rekken). Denne gangen ble det ikke satt noe sluttidspunkt for programmet, og programmet fikk umiddelbart tilnavnet «QEternity». Penger, herfra til evigheten.

Jeg føler meg rik når jeg åpner lommeboka og drar ut en bunke pengesedler. Men ikke rikere enn da jeg var en guttunge med skrubbsår på knærne og en krøllete tier i hånda. Det har nok ikke blitt så mange flere karameller i verden siden den gang, men pengemengden vokser ukontrollert. «Solotrikset» virker helt fint, det.

Dette innlegget ble publisert i Peak Oil. Bokmerk permalenken.

6 svar til Solotrikset

 1. John Christian sier:

  Og gjelden vokser i takt med pengemengdene. Er virkelig en bolig i dag verdt 10 ganger mer enn den gjorde på 80 tallet? (min første 2 roms lelighet kostet 175.000 kr). Har valutaene vi bruker opplevd 1000% inflasjon siden den gang? Er ikke så sikker på at markedsøkonomi slik den fungerer nå gagner folket – slik jeg ser det gagner det bare noen få på toppen av pengepyramiden.

 2. Anonym sier:

  Hei! -det skorter nok litt på hukommelsen din, tierseddlene var vitterlig i en oransjelignende farve, det var femmerne som var blå, jeg har fortsatt noen av seddlene, så du kan gjerne komme å se.

 3. John Christian sier:

  Nja, da jeg var ung på 80 tallet så var nå 10’ern blå og så slik ut:

  Blir forøvrig spennende å se hva USA skal finne på for å løse den såkalte «fiscal crisis». QE4? Eller kanskje hoppe rett på QE10 når de først er i gang? Jeg syntes videoene til Chris Marteson forklarer perfekt problemet verden er oppe i akkurat nå:

 4. Hoppetauet@gmail.com sier:

  Skal du ikke skrive mer? 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s