Skogtanker


Jeg sitter ved et underlig stille skogsvann i skumringen. I teltet sover et barn. Leirplassen er glimrende; en liten odde stikker ut under et bratt fjellheng som gir ly og en følelse av trygghet. Vi kan kaste fiskesnøret fra der vi sitter – fiskene vaker så det høres tydelig i den stille skogen.

På fanget mitt ligger Peter Schiffs klassiker «Crash Proof» fra 2006, og jeg kan ikke unngå å tenke på hvilken flokkmentalitet vi lider under, vi mennesker. Har en ide eller tanke først fått gjennomslag og blitt almengyldig så er det vanskelig å si imot den. «Jorda er universets midtpunkt». «USAs økonomi er bunnsolid og det er ikke noen boligboble». «Det er ikke noen mangel på olje og den kan dessuten enkelt erstattes med gønne alternativer». Schiff er ikke noen subtil forfatter og man må smile når han med store gester peker på det korthuset som var USAs økonomi i 2006. Men det er vanskelig på si imot alle andre. Ikke at Schiff brydde seg om det.

20 minutter unna skogsidyllen kan jeg kjøpe hamburger, mobilabonnement og latte, om jeg ville. Men jeg og det sovende barnet har søkt oss hit nettopp for å unngå disse tingene. Vi undrer oss over at vi får være her helt alene, selv så nære vi er den store, skinnende byen.

Uten tvil har grupper og familier slått leir rundt her for hundre, tusen, kanskje ti tusen år siden. Den som vet hvordan, kan finne mat og ly her – alt man trenger for å overleve. Jeg tenker på hvordan de har hatt det, disse folkene. Det var nok tarvelige, slitsomme liv de levde. Men en solskinnsdag i juli, med mat i magen, har nok lyden av latter og løpende barneføtter fylt skogen her, til alle tider.

Vi går hjem i regnvær. Humøret er på topp, selv om det surkler i skoa og det drypper i nakken. For der hjemme finnes det solid frokost og badekar om man trenger. For en luksus vi lever i – alle livets bekvemmeligheter har vi i overflod; skogen kan vi oppsøke når vi har lyst og det ikke regner.

Dette innlegget ble publisert i Økonomi, Peak Oil. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s