Verden er over oljetoppen!


Det er flere måter å se på total oljeutvinning på, avhengig av hva du inkluderer i definisjonen «olje». Noen definisjoner er mere omfattende enn andre, men den jeg fortrekker her er den gode, gamle råoljen. Dette er det høypotente stoffet som har drevet sivilisasjonen vår de siste 50 – 60 årene eller så. JODI har en veldig enkelt tilgjengelig database, men god kildekritikk; selv om denne databasen bare dekker 90% av verdens råoljeutvinning så gir de lange dataseriene et vell av informasjon. Slik ser verdens råoljeutvinning ut de seneste 10 årene:

Den svarte linjen er 24-månederssnittet (bakover). Som vi ser, ligger den faktiske utvinningen nesten helt konsekvent under denne snittkurven siden slutten av 2008 – et sikkert tegn på en fallende tendens. Tar vi oss bryet med å regne ut den faktiske fallraten, bekreftes konklusjonen: Gjennom hele 2011 lå nedgangen på mellom 0.5% og 1% målt for rullerende 12-månedersperiode («Moving Annual Total»). Dette er langt unna de dramatiske tallene vi har på norsk sokkel, men argumentene begynner å bli mange og overbevisende: All time high ligger tilbake i juli 2008 og siden har det bare gått én vei.

Visst er det mange måter å vri og vende på tall og statistikk. Men grafen over illustrerer den kanskje viktigste utviklingen for menneskeheten i moderne tid: vendepunktet ligger bak oss.

Dette innlegget ble publisert i Peak Oil. Bokmerk permalenken.

10 svar til Verden er over oljetoppen!

 1. psteigan sier:

  Takk for tipset om JODI. Du har tall fram til okt 2011, men så vidt jeg kan forstå var tallet for jan 2012 enda mer dramatisk: 56,7 mill. fat. Kommentar?

  hilsen Pål

 2. Landene oppdaterer litt ujevnt i Jodi slik at de siste månedene er fulle av hull og ikke kan benyttes annet enn for enkeltland. Noen land er veldig flinke til å rapportere tidlig og korrekt (som Norge og Saudi-Arabia) mens andre land har dårligere kvalitet – men der er det også tydelig markert i databasen, det liker jeg. Det er også en del revisjon av historiske data, men opp til oktober er nogenlunde pålitelig.

 3. Tilbaketråkk: Hils på “Peak Oil” | Sammenbrudd eller Kommunisme 5.0

 4. Gjest sier:

  Jeg er endelig kommet forbi «the urge to tell»-fasen. Ingen gidder å høre likevel. Ikke klarer jeg å samle styrke til å gjøre noenting produktivt heller. Kan like gjerne bli med på apatien og ha et par gode år i stedet.

 5. Gjest sier:

  Noen som har noen idé om hvorvidt det vil lønne seg å ta førerkortet nå?
  Sannsynligvis har vi 5-10-15 år igjen med privatbilisme på nær sagt samme nivå.
  Greit å ha i jobb, man kan jo ikke slutte å leve. Ingen andre forandrer sine veier, og det ufordelaktig å være den eneste.

  • Som jeg ser det bør du absolutt satse på førerkort. Å ha muligheten til å kjøre bil er veldig praktisk, både i jobbsammenheng og privat. Det er klart – vi kommer ikke til å farte rundt på langt nær så mye som i dag, men det vil alltid være noen som har råd til det. Trikset er å posisjonere seg i dag slik at man er blant disse i fremtiden…

  • John Christian sier:

   Ta førerkort og kjøp deg en elbil, da er du ganske fri fra problemene som oppstår rundt pumpeprisene. Jeg tror Norge (som alle land) vil bli tvunget til å elektrifisere transportsektoren. Spørsmålet er hvor lenge bilprodusentene vil kunne eksistere uten billig olje til å bygge biler med, for ikke å snakke om alle andre ressursene som går inn i produksjonen, inkludert en del «rare earth» metaller som har peaket for lenge siden.

 6. John Christian sier:

  Det som er litt skremmende er at folk tror at siden det tok oss 100 år og klartre oss opp så har vi 100 år med olje igjen etter toppen. De forstår ikke at for 100 år siden brukte vi knapt nok noe olje mens nå bruker vi enorme mengder (85 millioner tønner om dagen) og hvis konsumet er forventet å opprettholdes så forsvinner den andre halvparten fortere enn vi aner selv om prisene på råvaren vil øke i takt med redusert utvinningsgrad. Med slike raske fall i reserver som kommer nå framover vil også oljen nasjonaliseres og det innføres eksportstopp fortere enn man aner. I det Saudi Arabia stenger kranene ut av landet så vil land som USA møte veggen.

 7. gjest sier:

  Ja, og Mexico og Canada vil også oppleve at de har mindre å selge . Det er nettoeksporten som finnes på markedet som teller for oljeimporterende land (f.eks USA og nær sagt hele Europa utenom Storbritannia og Russerland).

  • John Christian sier:

   Ja, Mexico har jo hatt et brutalt fall i produksjon siden deres peak og vil måtte importere olje selv om ikke så mange år for eget konsum. Høyteknologisk utvinning har også i større grad forårsaket raskere fall når toppen er nådd, dvs vi pumper opp oljen mye mer effektivt enn før så kurven har blitt brattere på enden.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_reserves_in_Mexico

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s