Tallmagi


Oljedirektoratet har kommet med sine estimater for råoljeutvinningen i 2012. Edruelig nok, ser de for seg en nedgang. Men går vi estimatet litt nærmere etter i sømmene, ser vi noe litt underlig. Først, la oss sammenligne estimatet med faktisk utvinning i 2011:

Norsk råoljeutvinning: faktisk resultat fra 2011 og ODs estimat for 2012.

Som vi ser, begynner estimatet ganske langt under fjorårets nivå mens det ender året over 2011-resultatet. Som helhet antar OD en nedgang i utvinningen på 3.3%.

Det er to ting som er problematiske her. For det første er den estimerte fallraten på 3.3% trolig for konservativ. 2011 endte 6.7% under 2010 og det er ingen grunn til å tro at fallraten blir betydelig mindre i 2012. Januar 2012 ligger da også under januar 2011 med 7.6%. For det andre er helningen på ODs estimat merkelig. Om vi legger inn lineære hjelpelinjer i Excel ser vi det tydelig:

Faktisk og estimert norsk råoljeutvinning linearisert

Her ser vi tydelig hvordan ODs estimat faktisk har en økende tendens gjennom året. Besynderlig, for å si det forsiktig. Her er en teori: ODs analytikere er kompetente folk som kan sitt fag (det enkleste de kan gjøre er å ta kurven for i fjor og trekke fra 6.7% – da får man et estimat som trolig ikke er så halvgæernt). Men de har ikke helt frie tøyler, og får bare lov til å vise halvparten av nedgangen. I tillegg tilter de kurven slik at i starten av året vil vi få en rekke måneder med produksjon over estimat.

Og hvordan gikk det egentlig i januar? Joda, den var over estimatet den. Men den var samtidig 7.6% under fjoråret. Jaja.

Dette innlegget ble publisert i Peak Oil. Bokmerk permalenken.

1 svar til Tallmagi

  1. Tilbaketråkk: Fallraten i norsk råoljeutvinning øker | Oljenedturen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s