Ferie i The Matrix


Selv pessimister tar ferie, og min gikk til Italia i år. Med fly ned og leiebil på stedet nøt vi virkelig fruktene av det oljedrevne samfunnet. Vi slappet av ved bassenget, sov i luftkondusjonerte hotell, kjørte ferje til fjerne øyer og lot søpla vår bli hentet av store, dieseldrevne lastebiler. Jeg aner ikke hvor mye energi denne turen vår har kostet, men småtteri er det ikke. Alt dette for tilsvarende en måneds lønnsarbeid.

Stort sett sirklet tankene mine rundt hva vi skulle ha til middag eller om vi skulle softe på stranda eller kanskje gjøre en utflukt neste dag. Sommerferietanker. Men innimellom tenkte jeg på hvilket utrolig privilegium det er å kunne oppleve dette. De gamle romerne – verdens herskere – var aldri i nærheten av tilsvarende luksus, sin totale dominans til tross.

Og så ble de borte, romerne. Generasjon på generasjon i Italia var vokst opp med fred og romersk overherredømme. Alt som var viktig i verden hadde sortert under keiseren i Rom. De romerske legionene som var uovervinnelige. Ingen visste om eller hadde minner om noe annet enn den romerske freden og Roms totale verdensherredømme – det hadde alltid vært slik, skulle alltid forbli slik. Tenk hvilket sjokk og vanntro når dette snudde. Kanskje bonden i Latium først la merke til at veiene ikke ble reparert. Så rapporter om røvere i fjellene. Så kanskje ble nabolandsbyen plyndret av sjørøvere. Alt dette ubegripelig – hvor var Rom?

Og før romerne var det etruskerne som bygde sin imponerende sivilisasjon i området, mektige forsvarsanlegg, befestede byer, herregårder, gravkamre – minnene om en forsvunnen sivilisajon ligger strødd utover Toscana som etruskerne gav navnet til.  Også de må ha følt vanntro og håpøst sinne over at deres sivilisasjon ble revet ned.

Tarquinia - Tarkna på etruskisk

Så slik tenkte jeg, da jeg lå i skyggen med kald hvitvin og en varm ettermiddagsbris blåsende inn fra det Tyrrenske hav: vi tenker også at vår sivilisasjon aldri vil svinne hen. Vi er uovervinnelige.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Peak Oil. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s